Meny

Lykketroll

Lykketroll

Lykketroll og dens opprinnelse.

Se alle våre Lykketroll ved å klikke her

Lykketrollet tok verden med storm på 1960- og 1990-tallet. Du har sannsynligvis et eller to pakket bort hjemme. Men selv om du kjenner til Lykketrollet, vet du sannsynligvis ikke hvor de oppsto for alle disse årene siden. Med en ny Trolls film, som bringer lykketrollet tilbake i søkelyset, er det tid for å gå i dybden på mysteriet bak det originale lykketrollet. Et mysterium som starter på et bortgjemt sted langt nord i Danmark…

På 1930-tallet, ved Limfjorden i Nord-Jylland, laget en fattig treskjærer en enkel gave av lokalt tre til datteren sin, Lila. Thomas Dam, som var fiskersønn, laget et troll i sitt eget bilde Med hår av ull. Slik ble det første Lykketrollet, eller Trolldukken født. Thomas Dam ønsket at hans trolldukke skulle være annerledes enn de fra tradisjonelle skandinaviske sagn og myter. Hvor de enten var sinte, slemme eller farlige.

Snart ville alle i den lille byen Gjøl, ha en håndlaget trolldukke. I noen år lagde Thomas trolldukkene ved å bruke naturlige lokale materialer. Men i 1950-årene begynte han produksjonen av Lykketrollet slik vi kjenner det i dag fra Dam Trollfabrikk. Lykketrollet brakte søt og stygg sammen i en kombinasjon som folk elsket.

Lykketroll